Cine are dreptul de a purta arma?
Cererea de eliberare a autorizaţiei de procurare a armelor se depune de către solicitant la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau la inspectoratul judeţean de poliţie în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul şi se soluţionează în termen de 45 de zile de la data primirii acesteia. Dacă autoritatea competentă cu soluţionarea cererii constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale, solicitantului i se refuză autorizarea de procurare a armei şi i se comunică, în scris, soluţia adoptată, precum şi motivele care au stat la baza acesteia. Soluţia este supusă controlului judecătoresc, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificările ulterioare, şi poate fi atacată în termen de 15 zile de la data la care a fost adusă la cunoştinţa solicitantului.
Armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane:
-demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii;
-persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate;
-persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor, pe perioada în care au această calitate.
Armele de vânătoare pot fi procurate de către vânători şi colecţionarii de arme. Armele de tir pot fi procurate de către sportivii şi antrenorii de tir, precum şi de către vânătorii şi colecţionarii de arme. Vânătorii pot procura numai arme de tir din categoria armelor lungi. Armele de colecţie letale, aflate în stare de funcţionare, pot fi procurate numai de către colecţionarii de arme. Procurarea armelor se poate realiza prin cumpărare, donaţie, moştenire, închiriere sau comodat, după caz. Persoanele care deţin arme letale procurate în condiţiile prezentei legi le pot înstrăina numai prin intermediul armurierilor din România, autorizaţi să comercializeze astfel de arme.
Vizarea permisului de armă
Permisele de armă trebuie vizate o dată la 5 ani de către organul de poliţie competent teritorial, în perioada stabilită prin ordin al inspectorului general al Poliţiei Române. Titularii permiselor de arme sunt obligaţi să se prezinte în locurile stabilite de către inspectoratele judeţene de poliţie şi de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau, după caz, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu armele înscrise în permise, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a legii.
ACTE NECESARE PENTRU VIZAREA PERMISELOR DE ARMĂ ŞI A ATESTELOR DE COLECŢIONAR
Permisele de armă şi atestatele de colecţionar trebuie vizate o dată la 5 ani(de la data eliberării, respectiv de la data aplicării ultimei vize) de către organul de poliţie competent teritorial, în perioada stabilită prin ordin al inspectorului general al Poliţiei Române.Perioada de desfăşurare a activităţii de vizare a documentelor precum şi locaţiile în care se vor desfăşura acţiunea vor fi aduse la cunoţtinţa publicului prin intermediul mijloacelor de informare.