Romanii isi vor putea cumpara legal arme pentru autoaparare

Ilinca Teodoriu, Stefan Etves
Ministerul de Interne a initiat o noua lege a armelor si munitiilor, in conformitate cu normele UE

In curand, orice persoana de peste 21 de ani va putea intra, contra sumei de patru milioane de lei, in posesia unei arme de autoaparare si paza, precum un pistol sau un revolver cu gaz, gloante din cauciuc sau aer comprimat. La solicitarea UE, dar si ca urmare a inmultirii fenomenelor infractionale, Ministerul de Interne(MI) a elaborat un proiect de lege ce reglementeaza regimul armelor si al munitiilor. Actul normativ stabileste atat modalitatile prin care o persoana fizica sau juridica poate achizitiona arme, precum si conditiile in care acestea pot fi comercializate. De asemenea, legea face si o clasificare a armelor in trei categorii, respectiv A - dispozitive reactive si lansatoare cu efect exploziv, arme de foc automate, arme cu aer comprimat; categoria B - arme de aparare si paza- arme de foc scurte si semiautomate, arme de vanatoare si arme de tir si categoria C, in care se inscriu armele de autoaparare si paza, cele cu aer comprimat, cu tranchilizante si armele de panoplie, de recuzita si de colectie. Noul proiect de lege propune si infiintarea Agentiei Romane pentru Omologarea Armelor si Munitiilor, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului.

Interdictii pentru persoane fizice
Potrivit proiectului, armele incluse in categoria A pot fi detinute si folosite numai de catre structurile specializate ce au competente in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale. In schimb, armele de foc scurte sau semiautomate, respectiv cele incluse in categoriile B si C, pot fi detinute si utilizate de persoane fizice. Legea stipuleaza si conditiile in care pot fi utilizate armele. Astfel, persoanele care au dreptul sa detina arme la domiciliu le pot folosi in caz de legitima aparare sau stare de necesitate. De la aceasta regula este propus sa fie exceptat personalul apartinand institutiilor ce fac parte din sistemul de aparare.

Armele romanesti, favorizate
Pentru a procura o arma in legalitate, un cetatean trebuie sa obtina o autorizatie ce se acorda la cerere, de catre Directia Generala de Politie, in termen de 45 de zile. O astfel de autorizatie poate fi solicitata atat de demnitari, magistrati, militari, politisti, personalul Garzii Financiare si ai Garzii de Mediu, conducatorii unor institutii financiar-bancare, cat si de persoanele inscrise in programele de protectie a martorilor,de vanatorii si colectionarii de arme. Legea nu ii omite nici pe conducatorii organizatiilor sindicale nationale(?). Nu in ultimul rand, pot obtine autorizatii si "persoanele ce argumenteaza organelor competente necesitatea procurarii, portului si folosirii armelor, prin faptul ca sunt expuse unui pericol eminent". Pentru a primi autorizatie, un solicitant trebuie sa aiba peste 21 de ani, sa nu fie urmarit penal, sa nu reprezinte un pericol pentru ordinea publica, sa fie apt din punct de vedere psihologic si sa fi absolvit un curs de instruire teoretica. Cei care intrunesc aceste conditii vor putea primi autorizatie fie pentru cel mult doua arme de aparare si paza, fie pentru un numar nelimitat de arme din Romania si cate o singura arma din strainatate, pentru fiecare calatorie in afara tarii. Ratie: 50 de cartuse.
Pentru fiecare arma detinuta, titularii de permise de portarma pot procura munitia necesara numai de la agentii economici autorizati. Astfel, pentru armele de aparare si paza, titularii de permise au dreptul sa achizitioneze, pentru fiecare arma, 50 de cartuse cu glont si 50 de cartuse fara proiectil. Pentru armele de vanatoare, legea prevede un numar de 300 de cartuse, iar pentru armele de tir , posesorii pot cumpara cel mult 100 de cartuse. Muzeele, "inarmate" Pe langa stabilirea conditiilor in care strainii pot tranzita Romania cu arme sau conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca posesorii acestora, legea reglementeaza si institutiile ce au dreptul legal sa detina arme. Astfel, armele pot fi folosite de Regia Nationala a Padurilor, Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, asociatiile de vanatori legal constituite, autoritatea publica centrala ce raspunde de piscicultura si de protectia mediului si institutiile de cultura si arta. Acestea din urma pot achizitiona arme de panoplie si de recuzita.

Numai parlamentarii vor fi aparati cu arme de foc.
Un capitol special in cadrul acestui act normativ il ocupa procurarea, detinerea si folosirea armelor si munitiilor de catre societatile specializate de paza. "In cazul activitatilor de protectie a persoanelor, armele de aparare si paza pot fi utilizate numai pentru protectia demnitarilor, magistratilor din cadrul Curtii de Apel, Curtii Supreme de Justitie si Curtii Constitutionale, diplomatilor, membrilor Parlamentului, sefilor partidelor parlamentare, conducatorilor societatilor cu statut de monopol de stat, sefilor de banci centrale, personalitatilor din domeniul cercetarii, personalitatilor din conducerea Academiei Romane, sefilor societatilor centrale de radio, televiziune, presa si telecomunicatii", reiese din proiectul de act normativ. In functie de gravitatea faptei, nerespectarea prevederilor acestei legi atrage atat amenzi cuprinse intre 1milion si 300 milioane de lei, cat si raspunderea penala.

Sursa: Gardianul