Noi reglementari la arme
Autoapararea si siguranța noastra capătă o nuanță mai bună.
Spray-urile iritante vor fi interpretate in modul just
Cadrul legal care reglementeaza regimul armelor şi al muniţiilor este LEGEA Nr. 295 din 28 iunie 2004. Arme de autoapărare sunt arme neletale scurte, special confecţionate pentru a împrăştia gaze nocive, iritante, de neutralizare şi proiectile din cauciuc, în scop de autoapărare. Deci este evident ca din aceasta grupa fac parte si sparyurilor. Din punct de vedere constructiv avem Arme cu aer comprimat sau gaze sub presiune - arme care, pentru aruncarea proiectilului, folosesc forţa de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-o butelie recipient. Actuala lege are anumite lacune, motiv pentru care anumiti comercianti autoriyati sa comercialize arme si denumiti armurieri dar diverse interpretari. Document emis, în condiţiile legii, de autoritatea competentă, prin care se dovedeşte faptul că titularul acestuia a îndeplinit procedura legală de înregistrare a armelor neletale.
Art. 59 Certificatul de deţinător
(1) Persoanele care au procurat arme neletale au obligaţia ca, în termen de 5 zile de la data procurării, să se prezinte cu acestea la autorităţile prevăzute la art. 12 alin. (1), în vederea eliberării certificatului de deţinător *( Autorizaţia de procurare a armei, permisul de armă, atestatul de colecţionar, autorizaţia temporară de transport şi folosire a armei, certificatul de deţinător şi paşaportul european pentru arme de foc se eliberează de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratele judeţene de poliţie în a căror rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul, precum şi de către Inspectoratul General al Poliţiei Române.)
(2) Certificatul de deţinător conferă titularului dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor înscrise în acest document.
(3) Titularii certificatului de deţinător pot trece frontiera de stat a României cu armele înscrise în acest document, fără a le putea înstrăina în afara teritoriului României.
(4) Procedura notificării prealabile, menţionată la art. 58 alin. (1), precum şi a acordării certificatului de deţinător se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. *( Cetăţenii români şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot să procure arme neletale, precum şi muniţia aferentă, de la orice armurier autorizat să comercializeze astfel de arme, în condiţiile notificării prealabile a organelor prevăzute la art. 12 alin. (1).). In momentul de fata exista un proiect de modificare a legii, urmand ca in categoria "armelor de autoapărare" sa fie incluse "armele neletale scurte, special confecţionate pentru a împrăştia gaze nocive, iritante, (sprayuri) de neutralizare şi proiectile din cauciuc, în scop de autoapărare". Noua lege va fi in conformitate cu Directiva nr. 91 a Consiliului Comunităţii Europene, cu privire la controlul achiziţionării şi deţinerii de arme şi ale Protocolului împotriva producerii şi traficului de arme de foc, a părţilor şi componentelor lor şi a muniţiilor, suplimentând Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Crimei Organizate Transnaţionale.