Cum se vizează permisul de arma?
Vizarea permisului de armă
Permisele de armă trebuie vizate o dată la 5 ani de către organul de poliţie competent teritorial, în perioada stabilită prin ordin al inspectorului general al Poliţiei Române. Titularii permiselor de arme sunt obligaţi să se prezinte în locurile stabilite de către inspectoratele judeţene de poliţie şi de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau, după caz, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu armele înscrise în permise, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a legii.
ACTE NECESARE PENTRU VIZAREA PERMISELOR DE ARMĂ ŞI A ATESTELOR DE COLECŢIONAR
Permisele de armă şi atestatele de colecţionar trebuie vizate o dată la 5 ani(de la data eliberării, respectiv de la data aplicării ultimei vize) de către organul de poliţie competent teritorial, în perioada stabilită prin ordin al inspectorului general al Poliţiei Române.Perioada de desfăşurare a activităţii de vizare a documentelor precum şi locaţiile în care se vor desfăşura acţiunea vor fi aduse la cunoţtinţa publicului prin intermediul mijloacelor de informare.
Pentru aplicarea vizei în permisul de armă sunt necesare următoarele: cerere (viză permis armă) ,permisul de armă şi armele înscrise în acesta ,actul de identitate, permisul de vânătoare şi carnetul de membru vânător vizat pe anul 2008 (în cazul persoanelor cu drept de port şi folosire al armelor de vânătoare, o fotografie color ( dimensiune 4 x 5 cm), atestatul de colecţionar, în cazul persoanelor fizice care deţin arme în colecție, certificatul medical tip, din care să rezulte ca persoana este aptă să deţină şi să folosească arme si muniţii, eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult 6 luni înainte de depunerea cererii, aviz psihologic din care să rezulte ca persoana este aptă să deţină şi să folosească arme si muniţii, eliberat cu cel mult 12 luni înainte de depunerea cererii de către un psiholog autorizat pentru astfel de teste, atestat în condiţiile legii, adeverinţă care să ateste calitatea de antrenor sau sportiv categoria I, pentru persoanele care deţin arme de tir si nu sunt vânători autorizaţi; ,adeverinţă din care rezultă calitatea conferită de lege pentru deţinerea portul şi folosirea armelor de apărare şi pază, certificat de cazier judiciar.
Orice persoană fizică sau juridică care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege are dreptul să deţină la domiciliul, reşedinţa sau sediul său arme şi muniţii. Persoanele fizice şi juridice care au dreptul să deţină, să poarte, să folosească, să comercializeze sau, după caz, să repare arme sunt obligate să asigure securitatea acestora. Condiţiile de asigurare a securităţii acestor arme sunt stabilite prin normele metodologice. Deţinătorii armelor letale sunt obligaţi să anunţe de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore, cel mai apropiat organ de poliţie despre dispariţia, pierderea sau furtul acestor arme. Persoana care ia la cunoştinţă despre existenţa unei arme militare sau a unei arme letale ori a muniţiilor deţinute ilegal, pierdute sau abandonate, este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie. Persoana care găseşte o armă militară sau o armă letală ori muniţii este obligată să le predea sau să anunţe la cel mai apropiat organ de poliţie, de îndată ce este posibil, dar nu mai târziu de 24 de ore. Rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu o persoană ce deţine în mod legal arme sau muniţii au obligaţia ca, în cazul în care deţinătorul decedează sau este declarat dispărut, să depună armele şi muniţiile respective la cel mai apropiat armurier, în termen de 15 zile de la data decesului sau, după caz, a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de declarare a dispariţiei.